tisdag 20 augusti 2013

Tre nostalgiker i min trädgård

Bara så att ni vet. Egentligen är jag ingen nostalgiker. Men vissa växter har en förmåga att väcka känslor hos mig som är svåra att nå på annat sätt. I år har jag odlat tre av dem.


Luktärter är till exempel nästan en nödvändighet för att det ska bli sommar. Det räcker med en enda utslagen blomma så fylls hela luften av minnen. Den skira formen, de vackra färgerna och - givetvis - den himmelska doften. I år odlar jag Fransiscus cupani och Queen alexandria. Hemma i min barndoms trädgård i Ugglum utanför Falköping i Västergötland odlade också pappa luktärter mot vår faluröda laduvägg. Jag förlorade min pappa ganska tidigt, och kanske är de minnena därför extra viktiga för mig. Eller kanske är det helt enkelt så att de flesta känslor upplevs som starkast när man är barn. I vilket fall är det få växter som gör mig så lycklig inombords.

Vanligtvis väljer jag växter efter form, färg och frodighet i min trädgård, men i år har jag också 80-taligt pastellfärgade sommarastrar, Queen of the market. Färgblandningen är egentligen väl bjärt för min nuvarande smak och de passar inte riktigt in bland mina annars ganska diskreta rabatter, men jag älskade de här stora blommorna som barn. De stod i stora sjok i rabatten intill grusplanen och jag fick plocka dem. Så när jag fick den här påsen i våras kunde jag inte motstå att testa. De växter överdådigt och har varit väldigt enkla att ha att göra med, så i mer enhetlig färgställning kan de nog få komma tillbaka.




Min sista nostalgiblomma denna säsong är ringblomma, Black-Centered Orange Princess. Jag älskar den. Ringblommor får mig också att minnas bra saker. Och i lagom stora portioner är nostalgin en fin känsla att fyllas av när man går ut i sin trädgård.

torsdag 15 augusti 2013

Svart spets på trädgårdsvis

Black lace, svartbladig fläder, måste vara en av mina allra vackraste buskar. Den har i stort sett inga nackdelar, utom möjligen att bladen vissnar snabbt när de plockas så de inte går att använda i buketter. Bortsett från det fungerar denna buske nästan överallt. Den växer snabbt, fyller ut utan att bli ogenomtränglig, tål beskärning och passar till de flesta stilar. Min står intill husväggen i norrläge i en kruttorr rabatt. I slutet av juni blommar den med rosa fläderblommor som doftar fantastiskt och nu i augusti får den glansiga svarta bär. Tillsammans med höstanemonen här är den anslående.

onsdag 14 augusti 2013

Snygg, lättskött och pålitlig

Echinacea purpurea Magnus. I augusti finns det få växter som slår denna i min trädgård. Den står stadigt, blommar pålitligt och passar i stort sett överallt. En del plantor har jag sått själv, och eftersom den inte är fröäkta kan den variera lite i utseende, men det gör ingenting tycker jag. Den är lättsådd i alla fall, även om man får ha lite tålamod. Det tar ett par år innan den börjar blomma.
Hos mig står den tillsammans med tåtelgräs och blodtopp. Månadens favoritväxt för mig.

Andras favoriter i augusti hittar du hos Anna Vattenkanna.



Snyggsnygg vårtbitare på besök



Se här, en sån tjusig vårtbitare som hittade in i mitt uterum. Väldigt snygg och matchar bladen på mårbackan perfekt. Jag tror att det kan vara en ekvårtbitare. Eller vad tror ni?


Jag har kommit av mig en smula med bloggandet i sommar. Har varit sjuk och bara orkat med det nödvändigaste men nu är jag back in business. Jag har saknat er och har oändligt många inlägg som väntar i mitt huvud på att få komma ut nu!