torsdag 7 mars 2013

En Nobelpristagare och en blomsterkreatör

En dag i mars går jag ner till sjön och lyssnar.
Isen är lika blå som himlen. Den bryter upp under solen.
Solen som också viskar i en mikrofon under istäcket.
Det kluckar och jäser. Och någon tycks ruska ett lakan 
långt ute.
Alltihop liknar Historien: vårt NU. Vi är nedsänkta, 
vi lyssnar.
(Tomas Tranströmer, Om historien)

Nobelmuséet på Stortorget i Gamla stan i Stockholm har just nu en utställning om Tomas Tranströmer som jag besökte häromdagen. Jag gillar Tranströmers diktning, hans bildspråk är fantastiskt och han har många referenser som alla trädgårds- och naturälskare kan känna igen. Men det som gjorde mig extra nyfiken var att Gunnar Kaj ställer ut samtidigt.

Blomsterdekoratören Gunnar Kaj är mest känd som ansvarig för blomsterarrangemangen på Nobelfesten. Med mossa och gräs, importerat från Japan eftersom det inte finns i Sverige så här års, har han skapat gläntor med ett lågmält och organiskt formspråk. I en illusoriskt ljusdränkt länsfåtölj kan besökaren sätta sig mitt i grönska och skogsdoft. Ur en plasthuv över fåtöljen kommer en ljuddusch med dikter och med hjälp av Tranströmers röst kan man för en stund kliva in i en annan värld. Mina minuter i fåtöljen var en paus från omvärlden. Jag var som i en bubbla. Jag rekommenderar dig att gå dit ensam så att du kan sitta där länge, länge.

Det är inte ofta jag blir starstruck, men jag blev det då. Det hölls ett offentligt samtal om utställningen den dagen jag var där, och jag hade turen att möta Tomas Tranströmer själv. Det kändes stort. Jag fick ta hans mjuka farbrorshand och tacka för språket - hans vackra språk som ger mig samma känsla som jag då och då får av skogsdoft, blommor och mina barn. Svindel.


4 kommentarer:

 1. Wow, tänk att ha mött honom och fått chansen att tacka för det hans språk har gett oss. Underbart!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset om muséet dit måste jag gå nästa gång jag är till stora staden.
  Fatet är från Krumelurdesign.se Hon finns här i stan men har en Webbschopp. Kolla får du se.
  ha en fin fredag
  Kram Meta

  SvaraRadera

Tack för att du skriver här! Då blir jag glad! Nu kan dessutom vem som helst kommentera, inte bara du som är inloggad i Blogger.