tisdag 12 mars 2013

Makalös växtkraft

Så misshandlad och vanskött som denna lilla murgrönekvist har blivit de senaste månaderna borde den ha döden dött och hamnat på komposten. Men ingalunda. Jag plockade den hos min väninna i november, i minusgrader, dagen innan det lade sig ett tjockt istäcke över hela nejden. Hon har en stor murgrönekulle och jag har tänkt att ta sticklingar i evighet för att kunna slösa med murgröna i min trädgård. Jag tog ett gäng rankor och satte i krukor och ett annat gäng som jag behöll till kranspyssel inför jul. Alltihop låg till en början i en hög på golvet i vinterväxthuset några veckor. Just den här kvisten tog jag in i köket nån gång i december för att ha som komplement till amaryllis på stjälk som jag  då hade hängande i fönstret. Den hängde vattenlös i fönstret i någon månad. I januari såg jag att den fortfarande såg grön ut och satte ändan i ett pyttelitet glas med vatten. Det hamnade lite undanskymt och hann torka ut några gånger. Ändå har rankan orkat skjuta rötter och en hel del nya blad. I dag har jag satt den i lite jord. En enormt sympatisk växt. Snygg är den också.

2 kommentarer:

  1. *fniss* Det låter precis som när jag tar skott... Jag blir lika överraskad var gång att de överlever min hårdhänta behandling. Kram kristina

    SvaraRadera
  2. Jag slutar aldrig förvånas över växternas kraft och överlevnads instinkt.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera

Tack för att du skriver här! Då blir jag glad! Nu kan dessutom vem som helst kommentera, inte bara du som är inloggad i Blogger.