söndag 14 april 2013

Våren, den geodesiska domen och min nya idol


Anders Kjellson kan vara min nya idol. Mitt i Stockholmsmässans a-hall hade hans geodesiska dom placerats, futuristisk och ufo-lik. Det handlar om ett slags klotformat växthus som används en del i USA vars form ger extra luftvolym och dessutom är portabelt. Det här monterades upp på fyra timmar. Jag tyckte att det var befriande i mässans gytter av pelargonsamlare, piff och estetik. Även om det verkligen är en estetik i detta också. Inne i domen visade han sina experimentodlingar.

Det ena var ett rörsystem med rinnande vatten där växterna enbart levde i vatten och näringslösning. Rören och rörelsen gjorde vad jorden i annat fall gör.
Det andra var ett bananträd som levde på förångad näringslösning. Systemet är utvecklat av Nasa och är väl till för att odla i rymden gissar jag. Ont om jord där. 
En pratstund visade att Anders, som synts i diverse mediala trädgårdssammanhang, dessutom har öppnat plantskola i Broddetorp utanför Falköping. Det är mina gamla hemtrakter och självklart måste man älska en man som väjer att bosätta sig i den vackraste bygden i Sverige. Som den västgöte jag är i hjärtat frågade jag vad som lockade honom dit och förväntade mig en utläggning om lockelsen i det omväxlande landskapet, bördigheten och den biologiska mångfalden. Bakgrunden visade sig dock vara att att hans biolog-fru fått jobb på Naturum vid Hornborgasjön. Och han hade sagt att han kunde flytta var som helst i Sverige bara det inte var över zon 3. Så nu driver han plantskolan Frodas vid Hornborgasjön med inriktning på ätlig trädgård. Det blir spännande att se utvecklingen. Jag är ganska säker på att jag kommer att bli en återkommande besökare.

Så ja, för alla er som möjligtvis har missat vad en geodesisk dom är är det en geometrisk figur som är byggd av sexkantiga former, med ett regelbundet inslag av femkanter. Det senare är nödvändigt för att ytan ska bli rund och inte platt. En fotboll är geodesisk. I alla fall enligt en artikel i Folket i bild Kulturfront från -97 som jag googlade. 

När jag kom hem i eftermiddag hade mina vita krokusar som jag köpte från Holland i höstas vuxit flera centimeter. Den första riktiga vårdagen. Nu händer det.


10 kommentarer:

 1. Gillar också mannen med hatten! Ska absolut åka till hans plantskola i sommar, blir bra det eftersom min bästis bor i Skara. Det är ju inte såååå långt bort då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skara är ju nästgårds! Och det är roligt med alla som vågar satsa på landsbygdsföretag tycker jag.

   Radera
 2. Jag som inte hade möjlighet att åka på mässan tackar så mycket för den rapporten. Kul när man visar något nytt och innovativt på mässan som ibland har varit lite för slätstruken tidigare.
  Ha en bra vecka
  Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johanna. Det känns som om vi i Sverige behöver lite mer trädgårdsinnovation,

   Radera
 3. Tack för det tipset, hans plantskola får jag ta och besöka vid tillfälle - jag kommer också från de trakterna ursprungligen för övrigt. Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med en trädgårdsbesläktad västgöte :-)

   Radera
 4. Tack Åsa för detta! Inspirerande blogg du har och mannen med hatten gillar jag från Tvprogram. Det bästa ...det är ju nära till oss. Nu blir det besök där så småningom.
  Håller med dej...det är den vackraste bygden i Sverige!! Nu är det turister vid Hornborgasjön i massor liksom dansande tranor. Underbart Vårtecken!

  Kram från Kia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillar den! Och jag älskar tranorna om våren. När jag var liten brukade alltid en del stanna i vår trädgård och äta potatis som fått ligga kvar över vintern. Definitivt ett vårtecken :-)

   Radera
 5. Du, en sån där "dome" skulle jag kunna tänka mig i min sorgligt försummade trädgård. Vad bra du skriver! Kram/Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle bli the talk of Lidingö, Louise :-) Tack för berömmet.

   Radera

Tack för att du skriver här! Då blir jag glad! Nu kan dessutom vem som helst kommentera, inte bara du som är inloggad i Blogger.