fredag 14 december 2012

En fullkomligt omöjlig uppgift

Det finns många många många blommor som jag skulle kunna utnämna till min favorit. Otaliga sorter har en speciell plats i mitt hjärta. Stäppsalvian Caradonna till exempel. Eller doftande luktärtor, spretiga echinaceor och fluffliga pioner. Jag kan älska dem för sin struktur, för sin färg, för sin blomning, för sin överlevnadsförmåga. Det är som vänner, alla tillför olika egenskaper som gör mig lycklig. När jag var liten var min favoritblomma blåklocka. Jag älskade sagor och tyckte att den såg ut som en näpen liten kjol där den växte i backen bakom vår gård. Det räckte för att sätta igång fantasin. Ska jag välja en i dag, då temat för Blommande fredag är Min favoritblomma, får jag ta en av dem som jag tycker tillför mycket i trädgården som den ser ut nu. Och just nu älskar jag mina tulpaner. De är stora, färgstarka, tåliga, spektakulära och blommar länge. De senaste åren har jag sprejat dem med tabascovatten och då har rådjuren låtit dem vara i fred också. Och nog gör de sig väldigt snyggt mot en vingad benved och en sandfärgad fasad. 


Läs om andras favoritblommor här: http://blandrosorochbladloss.blogspot.se

27 kommentarer:

 1. Visst är det svårt att välja...dina val är dock helt underbara...=)
  Tack för ögongodiset...!!!

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och varsågod. Jag älskar att återkomma till de här bilderna. De ger mig energi! Trevlig helg till dig också.

   Radera
 2. Närapå omöjligt att välja. Tulpaner smäller högt här. Har gjort en lång rabatt med bara tulpaner till våren. Det blir spännande att se hur den blir.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, det blir spännande. Hoppas få se bilder då.

   Radera
 3. Att välja är alltid svårt och bland blommor ännu värre, men ditt val är underbart!!
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 4. Det var synnerligen svårt att välja ut en endaste favorit. men bra val - tulpanen är verkligen en fantastisk blomma. Toppen att du kan finta bambisarna med lite sås!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Körde med blodmjölsblandning på oasis ett tag men slutade när jag såg att det var gnagmärken på oasisbitarna... Hellre tulpanfritt än råttinvasion. Så det här är mycket enklare. Och helt gnagarfritt.

   Radera
 5. Ja, det är nästan omöjligt att välja, det är nästan så det känns att man överger de andra bara för det. Tulpaner är underbara och jag var snudd på att välja den, jag med! Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör det. Lite som att säga vilket av sina barn man älskar mest. Kärleken till den ena förtar ju inte kärleken till den andra :-)

   Radera
 6. Hihi.. ja inte är det lätt inte! :) Tack för tipset med tabascon också. För den ljuva tulpanblomningen vill man ju inte vara utan. :)
  Ha en finfin helg!
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Visst var det svårt att välja!!
  Tulpaner kan jag inte heller leva utan!

  /Lillianna

  SvaraRadera
 8. Härligt val, längtar till våren och se alla tulpaner som blev planterade, även kul att kika in på bloggarna på våren!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 9. Tabascovatten? Värt att pröva. De fantastiska tulpanerna har jag stoppat in i en rabatt som jag kan inringa med galler. Förr hade jag mängder i rabatterna men jag blev jämt så arg när rådjuren ätit upp dem att jag för min egen skull grävde upp dem och förpassade dem till nuvarande plats. Men jag fullkomligt älskar dem och njuter av dem inomhus så mycket jag kan!

  Ha en härlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tabascovatten funkar strålande här. Och är enklare än galler! Brukar ta en tesked eller så i en blomspruta och fylla på med vatten. Det räcker att spruta ett par tre gånger när tulpanerna är späda, sedan nobbar rådjuren dem här i alla fall. Jag vet inte om jag har klenmagade rådjur, men jag gissar att de går och äter i nån annans trädgård i stället. Testade att spruta på luktärtorna också men de tålde inte tabascon så de har fått flytta upp på balkongen i stället.

   Radera
 10. Vad fina tulpaner och tack för tipsen. Visst var det svårt att välja men det som är kul ar ju att det är så olika alla gjort även om vi kanske gillar samma blommor.
  Ha en fin helg
  Kram meta

  SvaraRadera
 11. Ja tulpaner är en favorit för mig också. Både i trädgården och i en vas inomhus! Ha en skön helg,
  Carina

  SvaraRadera
 12. Håller med om att tulpaner är underbara om de får vara i fred. Tabasco mot vilt har jag inte hört talas om förut. Jag strör ut plantskyddsmedel eller blodmjöl väldigt tidigt direkt på plantan utan att späda för det är ändå fuktigt. På så vis blir tulpanerna också kraftiga.
  Ha en bra helg
  Luna

  SvaraRadera
 13. Tulpaner är bara för vackert och tänk när vi kan få plocka egna buketter av dem.....
  Skön helg på dig!

  SvaraRadera
 14. så vackert skådespel om våren!
  /Cika

  SvaraRadera
 15. Ja tulpaner är verkligen efterlängtade nu!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 16. Det är ju inte konstigt att holländarna blev tokiga efter just dom lökarna, blommorna är fantastiska :)

  SvaraRadera
 17. Vilken ögonfröjd du bjuder på.
  Jag har inte en enda tulpan i trädgård men efter att ha sett dina bilder så blir det inköp nästa år.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 18. Håller med ,fullständigt omöjligt ;-) Men tulpanen är ett bra val ! Ha en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 19. Tulpaner är ljuvliga och dina likaså. Bra tips om tabascovatten. Ska försöka komma ihåg det.

  Kram

  SvaraRadera
 20. Visst ja, tulpaner! Rackarns vad svårt det är att komma på en enda favvoblomma. Eller är det kanske tur... :-)

  SvaraRadera
 21. Tulpaner är också en av mina absoluta favoriter, så vackra!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera

Tack för att du skriver här! Då blir jag glad! Nu kan dessutom vem som helst kommentera, inte bara du som är inloggad i Blogger.