måndag 10 december 2012

Trånar efter häck

På vår 50-talsgata har de flesta kvar de friväxande brudspireahäckar som var standard när området byggdes. Vi också. Den som kör här i början av juni tjusas av de vita kaskader som löper som en lång rand längs gatan. Det är fantastiskt vackert. Tyvärr tycker jag häcken är orimligt tråkig årets övriga 51 veckor. Den ger bra insynsskydd, men det är allt. Jag har funderat på att formklippa den, men då försvinner den 52:a veckan också. Det blir inte mycket blomning kvar och jag har inte sett någon riktigt snygg formklippt brudspirea, även om det funkar. Ett annat alternativ är att byta ut den, men den fyller sin funktion alltför bra för det och jag har tusen andra projekt som går före i prioriteringsordning. Dessutom tar det evigheter att få en sådan uppväxt häck som den vi har. Min senaste tanke är att plantera en annan lägre och stramare häck innanför. Den planen blev bekräftad när jag lånade Ulla Molins Leva med trädgård på biblioteket häromveckan (jättebra bok, läs den). Hon talade sig varm för dubbelhäckar. Jag har det redan på ett annat ställe i min trädgård, men ut mot gatan ska det bli riktigt utpräglat tänker jag. Kunde Ulla Molin så kan väl jag.

4 kommentarer:

 1. Å, den där boken alltså. Skulle vilja ha ett alldeles eget härligt exemplar av den. Har också lånat den på bibblan - ett antal gånger.
  Ska du ha något kuligt mellan de två häckarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är fantastisk! Har inte bestämt hur det ska se ut mellan häckarna ännu, men något blir det ju så klart. Har du förslag? Full sol mellan morgon och 11-12 och platsen är en lite stramare del av trädgården. Förmodligen kommer jag formklippa spirean trots allt för att få den rätta effekten, även om jag måste övertyga min man om att det är en bra ide först...

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Två formklippta häckar intill varann i olika höjder är snyggt. Håller med dig om att friväxande spirea ser mest risig ut under året, men inte då den blommar förstås. Jag skulle ha en-tre spireor och helst då brudspirea på ett annat ställe i trädgården. Den håller en vacker låg rund form och får fin höstfärg och så blommar den ju också.
  Bara ett tips
  Luna

  SvaraRadera

Tack för att du skriver här! Då blir jag glad! Nu kan dessutom vem som helst kommentera, inte bara du som är inloggad i Blogger.